Bilim insanları, Güneş’in yörüngesinde hareket eden ve her 71 yılda bir görülen kuyruklu yıldızın Dünya’ya yaklaştığını duyurdu. Ani bir patlama sonucu ‘boynuzları çıkan’ 12P/Pons-Brooks (12P) isimli kuyruklu yıldızın, neredeyse bir şehir büyüklüğünde olduğu belirtildi. Bilim insanları, bunun 69 yıl içinde 12P’den tespit edilen ilk büyük patlama olduğunu söyledi.
DÜNYAYA YAKLAŞIYOR
Şekil itibariyle Yıldız Savaşları’nda yer alan ‘Millennium Falcon’a benzetilen yıldızın, 2024’te Dünya’ya en yakın konumuna ulaşması bekleniyor.
Diğer tüm kuyrukluyıldızlar gibi bu buzlu nesne de buz, toz ve gaz karışımıyla dolu katı bir çekirdekten oluşuyor. Aynı zamanda kuyrukluyıldızın iç kısmından dışarı sızan ve koma adı verilen bir gaz bulutuyla çevrili.
Gazete Duvar’da yer alan habere göre, ancak çoğu kuyruklu yıldızın aksine, 12P’nin çekirdeğinde çok fazla gaz ve buz birikiyor. Bunun sonucunda gök cismi şiddetli biçimde patlayabiliyor ve çekirdeğin kabuğundaki maddeler dışarıya çıkıyor. 12P’nin Güneş etrafında dönüşü tam 71 yıl sürüyor. Bu süre zarfında nesne, Güneş Sistemi’nin en uzak noktalarından geçiyor.
20 Temmuz’da gök bilimciler, 12P’nin göründüğünden 100 kat daha parlak bir hal aldığını bildirdi. Parlaklık artışının ardında, kuyrukluyıldızın içinden salınan gaz ve buz kristalleriyle komanın aniden şişmesi ve böylece nesnenin Dünya’ya daha fazla Güneş ışığı yansıtması yatıyor. 26 Temmuz itibariyle, kuyruklu yıldızın koması yaklaşık 230 bin kilometre uzunluğa, yani çekirdek boyutunun 7 bin katına ulaştı.